Włodzimierz Czarzasty ponownie przewodniczącym “Ordynackiej”

dodano 2013-11-19 13:24 w kategorii: Kraj

W miniony weekend odbył się VI Kongres Stowarzyszenia "Ordynacka". Przewodniczącym wybrany został Włodzimierz Czarzasty, który jest również Przewodniczącym SLD na Mazowszu.

Kongres obradował w warszawskim klubie Palladium, a rozpoczął go panel dyskusyjny 4 premierów: Włodzimierz Cimoszewicz, Józef Oleksy, Leszek Miller, Marek Belka. Całą dyskusje prowadził Sergiusz Najar. W specjalnym filmie odtworzono także specjalne wystąpienie prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego, którym w dniu kongresu przybywał z misją w Kijowie.

Ordynacka oprócz mocnego mandatu dla Przewodniczącego przyjęła także ”Trójpak Ordynackiej”. Topakiet składający się z trzech uchwał pokazujących najważniejsze kierunki zmian i rozwiązań, które mogą w krótkim czasie przyśpieszyć rozwój i budowę nowoczesnego kraju."Ordynacka" zwraca się w nim do Prezydenta, parlamentarzystów i rządzących o podjęcie jak najszybszych działań dla przyśpieszenia reform i wskazuje najistotniejsze kwestie do rozstrzygnięcia. Apeluje również o znalezienie nowej formuły dialogu społecznego,który zapewni cywilizowany sposób rozwiązywania konfliktów.

Trójpak „Ordynackiej"

I. "Pojednanie dla przyszłości"
Pojednanie i zgoda narodowa czynnikiem budowy silnego i nowoczesnego państwa.

II. "Decyzje dla teraźniejszości"
Unia Europejska a sprawa Polska. Gospodarka oparta na wiedzy i partnerstwie między państwem a przedsiębiorcami .
I
II. „Pakiet dla młodych"
Młodzież – spadkobiercy pokolenia konfliktów – ich dążenia i ambicje, a solidarność społeczna i polityka państwa wobec młodego pokolenia.
Przyjęte uchwały prezentujemy w całości na stronie poniżej pod tytułami:
„Ordynacka" apeluje do Prezydenta Komorowskiego
„Politycy do pracy"
„Dramatyczny apel do Sejmu i Senatu w obronie przyszłości młodego pokolenia"